CORONA update: praktijk open voor reguliere zorg VANAF AUGUSTUS 2020

Coronavirus: UPDATE  augustus 2020. Alle reguliere afspraken mogen weer doorgaan, mits u geen corona-symptomen heeft.

In verband met Corona zijn er ook voor de tandarts aangepaste maatregelen. Op advies van het RIVM, de overheid en onze beroepsverenigingen mogen wij vanaf woensdag 22 april alle reguliere zorg hervatten onder strikte voorwaarden. Alleen mensen waarvan we met vrij grote zekerheid weten dat ze gezond zijn, laten we toe in de praktijk. We zorgen dat het niet te druk wordt in de wachtkamer en houden buiten de behandelstoel de 1,5 meter regel aan. Dit wordt in de praktijk aangegeven met stickers. Verder zijn de banken tijdelijk verwijderd en staan er alleen enkele stoelen in de wachtkamer.

Bij het maken van een afspraak stellen we u onderstaande vragen:

– Heeft u of een huisgenoot nu corona of heeft u dit recent (korter dan twee weken geleden) gehad?
– Heeft u één of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid of koorts (meer dan 38 graden Celsius)?
– Heeft een huisgenoot koorts of benauwdheidsklachten?
– Woont u in een verpleeghuis of instelling voor mensen met een verstandelijke beperking?

Deze vragen herhalen we in de bevestigings-email. Ook hangen ze op de voordeur van de praktijk en stellen we deze nogmaals aan het begin van uw afspraak.

Als u op een van de vragen ‘ja’ heeft geantwoord dan dient de afspraak uitgesteld te worden. Heeft u op een van bovenstaande vragen ‘ja’ geantwoord, maar wel erg veel pijn? Dan vragen we u telefonisch met ons te overleggen om een plan op maat voor u uit te stippelen.

Verder kijken we naar uw algehele gezondheid en leeftijd. In overleg met u kunnen we besluiten dat het beter is de afspraak op een later moment te laten plaatsvinden. Neemt u graag tijdig contact met ons op als u uw afspraak daarom wilt verplaatsen.

Wij sturen, zoals u van ons gewend bent, een week van tevoren een bevestiging van de afspraak per email als we over uw (correcte) email-adres beschikken. Als u een afspraak heeft staan bij ons, maar er wijzigt iets in uw gezondheid waardoor u op één van bovenstaande vragen ‘ja’ antwoordt, dan verzoeken wij u, zo snel mogelijk, doch minimaal twee uur van tevoren om de afspraak alsnog kosteloos te annuleren. Als u om andere redenen minder dan 48 uur van tevoren annuleert, zullen wij mogelijk wel kosten in rekening brengen. Dit geldt ook als u korter dan twee uur van tevoren afbelt om bovenstaande redenen, tenzij er sprake is van overmacht.

Wij vragen u bij het betreden van de praktijk de handen te desinfecteren met alcohol.

Nog wat extra aanwijzingen:

– Kom niet te vroeg
– Kom alleen naar uw afspraak, indien strikt noodzakelijk mag er maximaal 1 ouder of begeleider meekomen

– Wij verzoeken u het toilet alleen bij hoge nood te gebruiken
– Verlaat de praktijk na de behandeling zo spoedig mogelijk

Wij zullen u ontvangen met een glimlach, maar u de hand niet schudden. Voor sommige behandelingen laten we u een minuut spoelen met een speciale vloeistof. In de behandelkamer houden wij ons aan de Richtlijn Infectiepreventie in Mondzorg-praktijken en hebben we aanvullende hygiënemaatregelen genomen.

KOMT U NIET LANGS BIJ ONS OM EEN AFSPRAAK TE VERZETTEN OF TE MAKEN. We zijn telefonisch bereikbaar op de gebruikelijke tijden. We zullen de situatie van dag tot dag blijven bekijken. Nieuws en adviezen veranderen snel. Kijkt u regelmatig op onze website of neemt u telefonisch contact met ons op.

Toeslag voor extra maatregelen in verband met SARS-CoV-2
U kunt bij ons veilig terecht voor uw mondzorgbehandeling. Voor de extra maatregelen die wij nemen in verband met het SARS-CoV-2 virus brengen wij een toeslag van € 4,26 per patiënt in rekening. Als u een mondzorgverzekering heeft, wordt deze toeslag door uw ziektekostenverzekeraar vergoed.

Het nieuwsbericht van de WHO dat tandartsbezoek uitgesteld moet worden, geldt niet voor Nederland, maar voor landen die daarvoor geen leidraad hebben opgesteld en dus niet volgens de benodigde veiligheidsmaatregelen werken. Zie ook het bericht hieronder:

Wolter 12 augustus 2020

In de media verscheen vandaag het bericht dat de World Health Organisation (WHO) zou adviseren niet-essentiële tandartsbezoeken uit te stellen. Deze internationale berichtgeving die is overgenomen door een aantal Nederlandse media, stelt dat de WHO de kans op besmettingen in een tandartspraktijk te groot zou achten. De WHO doet de oproep echter aan landen die nog niet volgens een Corona-leidraad werken, zoals Nederland dit als eerste land wel deed.

In Nederland heeft de Commissie Leidraad Corona samen met het RIVM een leidraad opgesteld om op een verantwoorde manier reguliere mondzorg aan te kunnen bieden. De oproep van de WHO om een dergelijke leidraad te ontwikkelen en totdien de niet-essentiële mondzorg af te schalen, toont aan dat de mondzorgsector in Nederland snel en effectief heeft gehandeld zodat patiënten niet onnodig lang van mondzorg verstoken zijn gebleven.

Daarnaast wordt onze mondzorg zorgvuldig gemonitord: het reproductiegetal is in Nederland niet gestegen in de weken nadat de mondzorg weer reguliere behandelingen is gaan uitvoeren. De berichten zoals deze in een aantal Nederlandse media zijn verschenen gaan hieraan voorbij. In feite doet de WHO een oproep aan de rest van de wereld om de Nederlandse aanpak over te nemen.

Namens KNMT, ANT, NVM-mondhygiënisten en ONT.

Met collegiale groet,

Wolter Brands
voorzitter

 

Publicatiedatum: 12-08-2020


« Terug naar het overzicht